Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O pejoratywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od dawna, jednak mało się zastanawiamy ponad tym, jak cukier wpływa na system. Czy zatem cukier to tylko niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – lub jest trucizną?
Naukowcy w teraźniejszym etapie zmienili zdanie – odkryli, iż owo nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w regionach dobrobytu. To cukier jest trudny za nadwagę i otyłość, więc on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, stanowi więc równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Wskazuj na nowe nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, myśl na nowe nazwy cukru w zestawie. Cukier może zatrzymywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z tych elementów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten produkt może wywoływać sporo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy dobra dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Także do cukru, słodzik może zatrzymywać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu ważna korzystać go w umiarkowanej liczbie. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, zatem nie wpłynie źle na siłę. Kolejną zaletą słodzików stanowi więc, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą jeść osoby pozostające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ uczy on toksyczny dla nich składnik. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C staje się on toksyczny i traci swoje wady słodzące, zatem nie można łączyć go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wpadają w odpowiedzi z wybranymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i drastyczny spadek naszej możliwości oceny i mienia.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych wartości witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to prawdziwe, rafinowane węglowodany. Zaś to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wpływa to, zakładanie się toksyn – kwasu pirogronowego oraz różnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy składa się w umysłu i układzie nerwowym, a nienormalne cukry w czerwonych ciałkach krwi. Wpływa toż na oddychanie komórek i robi brak niezbędnej ilości tlenu do funkcjonowania układu.
Nie uznajemy sobie sprawy, że jedni przyczyniamy się do zachwiania równowagi swego układu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cierpliwości a dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz większą miar pierwiastków dotąd skrzętnie robionych i gromadzonych w bliskim ciele. Przykładem potrafią funkcjonowań bliskie kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że ponosi nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim układzie głównym źródłem energii, a to są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa i owoce.
Nawet najmniejsza ilość cukru, nie jest spokojna dla naszego układu. Cukier wpływa na wszystek organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w postaci glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) spełnia ją oraz poprawia do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do polskiej krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe jadą do wszystkiej partię ciała i magazynowana są w kilka aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca też są już wypełnione, kwasy tłuszczowe jadą do samodzielnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich prac, następnie tkanki ulegają degeneracji i doskonalą się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do bliskich dań, staraj się wybierać mądrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Podejmowania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do danych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?