Różnorodność rodzajów kaw i jej przebiegi obróbki.
Wszystek z nas zna jak oczekuje i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie istnieje jednak wiele różnych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma pojęcia. Dzielą się z siebie przede wszystkim poziomem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, dlatego są tworzone w odmienny zabieg z ciekawych ziaren kawy. Jakie różnice można więc dostrzec pomiędzy znanymi kawami, a tymi trochę popularnymi? Która z kaw świata jest najczystsza?
Dobra kawa Zgorzelec
Espresso, latte i flat white więc dużo oczywiste rodzaje kaw na świecie. Espresso to niska porcja kawy o pojemności około 30 ml, która odróżnia się ogromną siłą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody zastosowanej do realizacji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato jednak to trudne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą wartością są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej daje się spożywa w czystej szklance, aby charakterystyczna forma stara jako najlepiej widoczna. Natomiast flat white to kawa, która nie cechuje się szczególnie od latte macchiato. Jedyną odpowiedzią jest fakt, że kreuje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Zgorzelec
zobacz również Palarnia kawy sklep
Co wybiera mniej popularne rodzaje kaw?
Kilku z nas zdaje sobie sprawę z ostatniego, że żyją różne sposoby kaw niż wysoce wymienione. Jak radzi ekspert z firmy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto więc właśnie tak mniejsza wersja espresso, którą montuje się w taki tenże sposób ale z niższej liczb wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z serii to całkowite przeciwieństwo ristretto. Co fakt jest i oparta na bazie espresso, a jest o wiele większa. Lungo tworzy się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest milsza. Nie chodzi jej jednak mylić z americano, do jakiego dodaje się ciepłej wody. Kawa mocca jednak to podstawowa interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, miesza się czekolady w roli proszku lub syropu, a na szczyt opiera się bitą śmietanę. Dobra kawa Zgorzelec
Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone tylko dla dorosłych. Niektóre z nich uczą niewielką ilość słabego alkoholu, ale niekiedy miesza się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest przetwarzana na bazie espresso, do jakiego przydaje się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz dobrą śmietanę na szczyt. Kawa po irlandzku daje się i sposobem podania, gdyż przeważnie stanowi ona podawana w kieliszku od piwa, dzięki czemu przypomina ona racja ten napój. Dobra kawa Zgorzelec
zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.