Kawa a nasze zdrowie!

Kawa a nasze zdrowie!

Promocja i Reklama Warto przeczytać

Kawa, która jest jednym z najchętniej pitych napojów, ma mnóstwo korzystnych dla organizmu właściwości, dzięki którym może poprawiać jego pracę. Wspomaga zwalczanie wolnych rodników czy też przyspiesza przemianę materii.

Dlaczego warto pić małą czarną?

Na temat działania kawy na stan zdrowia narosło mnóstwo legend, zniechęcających nas do sięgania po ten charakterystyczny, bogaty w walory smakowe i zapachowe napój. Dlatego też trzeba wymienić korzystne efekty picia kawy. Niektóre z jej składników mogą wspomagać pracę naszego ciała.Poprzez obecność kofeiny, kawa wpływa pobudzająco na nasz ciało. Na chwilę podwyższa się ciśnienie krwi, przyspieszeniu ulega tętno, a organizm jest lepiej dotleniony. Ponadto wpływa na zwiększenie koncentracji oraz ustępuje poczucie znużenia. Nic dziwnego, że po filiżankę mocnej kawy sięgamy, gdy jesteśmy zmęczeni, albo nie możemy się rano obudzić. Dla wielu osób picie małej czarnej z rana jest swoistym rytuałem, bez którego nie umieją dobrze zacząć dnia… 

Ponadto kawa pozytywnie działa na procesy trawienne i przyspiesza nasz metabolizm. Dodatkowo doprowadza do ograniczenia wydzielania histaminy, przez co chroni przed pojawieniem się uczuleń. Znajdujący się w kawie kwas chlorogenowy zabezpiecza natomiast wątrobę przed jej uszkodzeniem i obniża ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby.

Kawa zawiera polifenole, związku o właściwościach przeciwutleniających, które wyłapują wolne rodniki i eliminują je z naszego ciała. Tym samym spowalniają proces starzenia się. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że to właśnie wolne rodniki  odpowiadają za pojawienie się zmarszczek i kurzych łapek na naszych twarzach… Co więcej, przeciwdziałają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego i niektórym typom raka, jak na przykład nowotworowi pęcherza moczowego.  Codzienne spożywanie kawy może także zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania na takie schorzenia jak cukrzyca typu II, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. 

Czy można pić kawę w ciąży?

Oczywiście, że tak. Pod warunkiem jednak, że przyszła mama zachowa zdrowy rozsądek. Specjaliści uważają, że kobiety w ciąży nie powinnyśmy przyjmować więcej niż 200 – 300 miligramów kofeiny na dobę. Co można przeliczyć mniej więcej na 2 – 3 filiżanki niezbyt mocnej kawy. 

Warto wiedzieć, że nie tylko kawa zawiera w sobie kofeinę. Możemy ją znaleźć także w coli, herbacie, kakao i oczywiście w napojach energetycznych.

Jaka kawa będzie najzdrowsza dla ciężarnej? Na pewno należy unikać tak zwanej kawy po turecku. Znajdziemy w niej najwięcej kofeiny i innych szkodliwych substancji. Nie poleca się też picia kawy rozpuszczalnej. Najlepiej zdecydować się na kawę z ekspresu. Możemy dodać do niej mleka czy wody. Dzięki temu napój będzie mniej intensywny, a my będziemy mogły dłużej się nim delektować. Warto rozważyć zamianę tradycyjnej kawy na tą bezkofeinową. Dzięki temu produktowi przyszła mama będzie mogła bez przeszkód cieszyć się swoim ulubionym napojem, bez obaw, że zaszkodzi maleństwu. Inna świetna opcja, to kawa zbożowa. Która jest kawą tylko z nazwy, ale to już inna historia…

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments